bp.13.ker. kutya-cica kozmatikaKöszöntő
Árlista
Kutya anatómiája
Kölyökkutya kivállasztása
Kutyák betegségei ,leírásuk
GalériaA kötelező jellegű oltások és a megelőző gyógyszeres kezelések nélkülözhetetlenek négylábú társaink egészségének megőrzésében. A kölyökkutyák életének első pár hónapjában erre különösen oda kell figyelnünk. Ezért az egyik legfontosabb dolog amit egy újdonsült gazdiként tennünk kell, hogy keresünk egy szakmailag elismert állatközpontú megbízható állatorvost.

A féreghajtás

Ez egy meglehetősen bizarr jelenség kutyusainknál. A kölyökkutyák már a kutyamama méhében megfertőződhetnek egy bizonyos bélféreggel, amik jelenléte komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezek a gusztustalan kis orsóférgek a kölyökkutyáknál végzetesek is lehetnek, tehát védekeznünk kell ellenük. A féregtelenítés szerencsére tablettás kezeléssel megoldható. A kezelést a kutyus 4 hetes korában érdemes elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni. A későbbiekben a féreghajtást elég negyedévente megismételni. Egy lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolt kiskutyáknál már valószínűleg elkezdik a féreghajtást, de azért érdemes erre is rákérdezni a vásárláskor.Fontos, hogy ezeket a fránya kis élősködőket még az oltások megkezdése előtt kiirtsuk kedvenceinkből. Az oltások csak megfelelően táplált, mindenféle élősködőtől mentes egészséges kiskutyáknál működnek megfelelően.

 Vírusos betegségek:

 • Szopornyica

 • Fertőző májgyulladás

 • Parvovírusos bélgyulladás

 • Koronavírusos bélgyulladás

 • Aujeszky-féle betegség

 • Veszettség

 • Kennelköhögés

 

Baktériumos betegségek:

 • Gümőkor

 • Leptospirózis

 • Tetanusz  

 Fertőző betegségek

  A fertőző betegségeket különböző vírusok és baktériumok okozzák, amelyeket a környezetből közvetlenül vagy közvetítő révén jutnak be az állat szervezetébe. Olykor a bőrön, a nyálkahártyákon át hatolnak be, máskor különféle sérülések által vagy rovar csípések útján közvetlenül kerülnek a véráramba. Általános tünetek: láz, idegrendszeri zavar, étvágytalanság, gyengeség stb.. Vírusokat, baktériumokat terjeszthet maga a beteg állat; fertőzött, de még csak a lappangási időben levő kutya is; továbbá a fertőzésen már átesett kutya is. Ezek terjedhetnek: bélsárral, vizelettel, köhögés vagy tüsszentés útján is. A fertőző kutyák többsége nem is olyan régen még elpusztult de ma már szerencsére ritka az ilyen eset, és ez a védőoltásoknak köszönhető.

 Védőoltás,A fertőző betegség kialakulása,Vírusos betegségek:

 • Szopornyica

 • Fertőző májgyulladás

 • Parvovírusos bélgyulladás

 • Koronavírusos bélgyulladás

 • Aujeszky-féle betegség

 • Veszettség

 • Kennelköhögés

Baktériumos betegségek:

 • Gümőkor

 • Leptospirózis

 • Tetanusz

 • Újszülöttek vérfertőzése 

  Az Ixodes ricinus Európában a leggyakrabban előfor-duló kullancsfaj. Életciklusuk 1,5-2 év.
  A Lyme-borrelliózis terjesztésében játszik fontos sze-repet.

  A Dermacentor reticulatus a második legfontosabb kullancs hazánkban a kutyákon. Kedveli a füves-bokros, szikes talajú területeket. Kutyán ezért lábvé-geken, ujjak között telepedik meg és folytat vérszí-vást. Életciklusa 1-2 év. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.  A Rhipicephalus sanguineus a mediterrán vidékről népesítette be egész Európát. Hazánkban kisebb a je-lentősége. Kutyákon világszerte a leggyakoribb, bar-na kullancsnak is hívják. Életciklusa 3-6 hónap. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.

  A kullancsok, bolhák igazi paraziták, mivel életbenmaradásuk, szaporodásuk "gazdaállatfüggő". Éles szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sebeket ejtenek a bőrön, hogy vérhez jussanak és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg a "véradót".

   legtöbb kutyatulajdonos azért harcol a kullancsok ellen, mert nem bírja elviselni a kutyán "hízó" kullancsok kelle-metlen látványát. Pedig ennél sokkal fontosabb szempont a kutya életének védelme, ugyanis a kullancsok gyakran - mint köztigazdák - súlyos, halálos betegségek hordozói, terjesztői. A bolhák által terjesztett fertőzések csak eny-hébb kimenetelűek.

 • A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként az emberre is veszélyes lehet.
   
 • A kullancsok, annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat szőrzetében, látoga-tásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni.


   Kullancs ellen : A kullancsok szinte egész évben fenyegető veszélyt jelen-tenek, de legaktívabbak a tavaszi (március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban. A nyári forró időszakot nyugalmi állapotban töltik, mivel a kiszáradásra, direkt napsugárzásra a legérzékenyebbek, ugyanakkor, mivel nagyon szívósak a téli hónapokban, a legnagyobb fagyok idején is előfor-dulhat, hogy kullancsot találunk a kutyán.

   • Ajánlatos a kutya kezelését már a tavaszi és őszi kullancs szezon in-dulása előtt elvégezni.
     
   • Az év első kezelését a tavaszi fagyok megszüntekor kezdjük.
     
   • A folyamatos védelem érdekében a fent említett, fertőzött területeken a kezeléseket havonta egyszer ismételni kell.

   Bolhák ellen : A bolhák a legmelegebb nyári hónapokban szaporodnak a legnagyobb intenzitással. Havi egyszeri kezeléssel egész nyárra bolhamentességet biztosíthatunk kedvencünknek.

 

Balesetek, sérülések, elsősegély

Mivel a kutyák legtöbbsége elég aktív élőlény és egyszerűen lételemük a mozgás ezért szinte elkerülhetetlenek a balesetek. Szerencsére ezek ritkán végződnek komoly bajjal a legtöbbségük csupán ficam, rándulás apró seb vagy zúzódás. Természetesen az is előfordulhat azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy 1-1 szerv visszavonhatatlan károsodást ne szenvedjen vagy a kutyus el ne pusztuljon. Ilyenek például a hirtelen bénulás,  csillapíthatatlan vérzés, eszméletvesztés, légzési nehézségek, törések, mérgezés gyanúja és a harapások okozta súlyos sebek. ezeken belül talán a kutyák közötti verekedései, a mérgezések és a gázolások okozzák a legtöbb gondot. Az is igaz, hogy az ilyen eseteket a gazda gyakran könnyen megelőzhetné. Az is igaz, hogy sajnos az okozza a bajt, hogy az igazán fontos, helyzetekben nincs a közelben állatorvos.:( Ilyenkor a gazdinak nem szabad bepánikolni hanem elsősegélyt kell nyújtani az állatnak. Sokszor ugyani a kutya élete múlhat rajta.Éppen ezért vegyünk sorra néhány beavatkozási módot:

 Mérgezések

Mindenekelőtt fontosnak tartom felhívni a gazdik figyelmét arra, hogy soha ne tartsanak mérgező anyagokat olyan helyen ahol a kutya elérheti.!! Amennyiben a kutya mégis mérget nyel, némi szerencsével elkerülhetjük annak felszívódását ha azonnal meghánytatjuk a kutyát. Ennek leghatásosabb módja az ha kinyitjuk a száját kihúzzuk a nyelvét és lenyúlunk a torkára. A mérgezés tünetei attól függően változnak, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy a kutya megette a mérget, illetve, hogy mennyit evett meg a kutya a méregből. A mérgezett kutya mozgása nyugtalan, mozgása bizonytalanná válik, görcsös rohamokat kaphat, kinyújtja lábait, teste megmerevedik. Különböző hirtelen ingerek /például érintés vagy zaj/ rendszerint kiválthatják, illetve fokozhatják ilyenkor a görcsös állapotokat. Bármilyen az ember szervezetére káros mérgező anyag már a jóval kisebb adagban is veszélyes lehet a kutya számára. Ha a kutya valamilyen maró hatású anyagot ivott / kénsav, sósav/ akkor ne hánytassuk meg hanem adjunk neki tejet nyers tojással. Az ilyet onnan ismerhetjük fel, hogy a lenyelésük után a kutyánál rövidesen erős gyomortáji fájdalom jelentkezik, erősen nyálzik, nehezen nyel. A maró savak roncsolást okozhatnak az ajkakon, a nyelven, a torkon, a nyelőcsövön, és a gyomorban. Amennyiben a maró anyag a kutya bőrére kerül, bő vízzel próbáljuk meg lemosni. Amikor az állatot a kórházba szállítjuk próbáljunk meg mintát vinni magunkkal a feltételezett mérgező anyagból.

 Mesterséges lélegeztetés

Az eljárás célja: friss levegőt juttatni a kutya tüdejébe és eltávolítani onnan az elhasznált levegőt. A mesterséges lélegeztetést minden esetben meg kell kísérelni ha a kutya nem lélegzik. Ne vesztegessük arra az időt, hogy a helyszínen lélegeztessük újra a kutyát, induljunk el a kórházba és útközben próbáljuk meg a mesterséges lélegeztetést. A mesterséges lélegeztetéshez nyissuk ki az állat száját. Törülközővel vagy zsebkendővel óvatosan húzzuk ki az állat nyelvét és amennyire csak lehet, nézzünk bele a torkába, nem látunk- e valamilyen légzést akadályozó anyagot vagy tárgyat. Ezután tisztítsuk meg a kutya torkát a nyáltól, illetve vértől, víztől, földtől, csukjuk össze a pofáját, és mellső végtagjait szorítsuk a mellkasához, majd húzzuk széjjel. A ki- és belégzési ciklust percenként hatszor ismételjük addig amíg csak szükséges.  

Bőrbetegségek

 A bőr védi a kutya testét  a külvilág viszontagságaitól, a mechanikai, hő- és vegyi hatásoktól, lényeges szerepe van a hőszabályozásban és a légzésben. Elégtelen működése esetén a szervezetben súlyos zavarok keletkezhetnek Ide tartoznak a szőr és a karmok. Ezért tartom fontosnak, hogy amikor megemlítem a bőrbetegségeit akkor szóljak pár szót a bőrön keletkező különböző sebekről, vágásokról, sőt még a karom sérüléseiről is.

Kölyökkori kiütés és ótvar

Korpásodás,Felfekvés,Allergiás bőrgyulladás,Érintkezéses bőrgyulladás,Szőrtüszőgyulladás,Lábujjak bőrének gyulladása,Ekcéma,Csalánkiütés,Bőrgombásodás,Viszketés,Fürdetés,Nyalogatás okozta ,bőrgyulladás,Acanthosis nigricans

Az emésztőrendszer betegségei

A kutya emésztőrendszere a táplálék felvételére és továbbítására, emésztésre, a tápanyagok felszívódására és a meg nem emésztett salakanyagok kiürítésére szolgál. Az emésztőszerv a szájnyílással kezdődő cső, amely a végbéllel ér véget. A táplálékot a kutya a szájával veszi fel, fogaival megrágja és falattá alakítja. A nyálmirigy választéka részt vesz a falattá alakításban és az emésztésben is.  A szájüregből a falat a nyelőcsőbe, majd a gyomorba jut. A gyomor feladata a táplálék összegyűjtése, raktározása, feltárása, emésztése. A gyomor tartalma a belekbe jut, ahol a nyálmirigy és a máj segítségével tovább bomlik. A belekben a táplálék továbbjutását a bél gyűrűsen összehúzódó, hullámszerűen továbbhaladó mozgása biztosítja. Az utóbélben zajlik a folyadékfelszívás és a bélsárképzés, valamint annak kiürítése. Ez egy meglehetősen összetett folyamat éppen ezért itt kell megemlítenem a száj különböző betegségeit, a fogbetegségeket, hányást, hasmenést, a gyomor- és a bélbajokat stb..

 Szájpenész,Növedékes szájgyulladás,Szájgyulladás,Nyálciszta,Kellemetlen szájszag,Fogbetegségek:

 • Fogkő
 • Foggyökértályog
 • Foggyulladás
 • Fogszuvasodás
 • Fogtörés

Hányás,Hasmenés,Bélsárpangás,Gyomorcsavarodás,Gyomor- és bélhurut,Gyomor- és bélgyulladás,Bűzmirigyek gyulladás

A légzőszervek betegségei

A kutya légzőszerve a tüdő, amelyben a gázcsere zajlik, de tágabb értelemben ide tartoznak az orrnyílások is, amelyek a levegőt az orrüregből a garatba, majd a gégebejáraton és a gégén keresztül a légcsőbe vezetik. A légcső kezdeti szakasza a gégefő ahol a hangszalagok találhatók. A légcsőből a levegő a hörgőkbe, majd a mellékhörgőkön keresztül a hörgőcskékbe jut. Innen az úgynevezett alveolusokba vagy léghólyagocskákba kerül, amelyeknek a falát gazdag érhálózattal ellátott légzőhámsejtek alkotják Itt veszi fel a szervezet az oxigént és ugyanitt adja le a vér a szén-dioxidot is....  Mindezekből kiderül, hogy a következőkben említést kell tennem  az orr, a gége, a légcső, és a tüdő különböző bajairól is.

Orrgyulladás,Orrvérzés,Száraz orr,Gége- és légcsőgyulladás,Légcsőhurut, hörghurut,Mandula-gyulladás,Prüszkölés,Tüdőgyulladás.

Parazitás betegségek

A parazita egy másik élőlényen vagy élőlényben, annak kárára élősködik. Növényi élősködő például a gombák. Állati paraziták az orsó-, a galandféreg, a tetvek, a bolhák stb.. Vannak külső és belső élősködők. A belső élősködők az egysejtűek, a galand- és az orsóférgek. Legtöbbjük az emésztőrendszerben él. Kártételük nem az állat elpusztulásában hanem inkább a lassú nem megfelelő fejlődésében nyilvánul meg. Vannak olyanok amelyek szabad szemmel is láthatók az állat székletében mások viszont nem is láthatók. A külső élősködők a kutya testének felületén élnek. A bolhák és kullancsok csak időszakosan látogatják a kutyát vérszívás céljából majd elhagyják él elrejtőznek egy biztonságos helyen. A tetvek, a rühatkák, a demodexatkák folyamatosan élősködnek az állaton. Az időszakos, külső élősködők sokkal gyakoribbak mint az állandó paraziták. Egyes paraziták különféle betegségeket hordoznak. A legtöbb élősködő csak egy bizonyos fajtájú állatban él. A Demodex canis nevű atka például csak a kutya szőrtüszőjében él. A kutyabolha viszont embert és állatot egyaránt megtámadhat. a legtöbb parazita peték útján szaporodik. A pete az állat ürülékével kerül a szabadba, és ott megfelelő hőmérséklet és nedvesség hatására lárva lesz belőle. A lárva azután tovább fejlődik. Aszerint hogy ez a fejlődés miként történik, az élősködőket két csoportba osztjuk- vannak úgynevezett egygazdás és köztigazdás élősködők. A paraziták főként tavasztól őszig fertőznek mivel melegre és nedvességre van szükségük a fejlődésükhöz. A fertőzés történhet szájon át, bőrön keresztül, átoltás útján és végül méhen belül. Az élősködők sajátossága, hogy az általuk terjesztett betegségek általában lassan alakulnak ki, s nemegyszer még az állatorvos előtt is rejtve maradnak. A paraziták anyagcsere-termékeikkel mérgezik a szervezetét. Emiatt a fiatal állatok a fejlődésben visszamaradnak, a kifejlett egyedek lesoványodnak, ellenálló képességük nagymértékben csökken. Vannak élősködők melyek a gazdaállat vérét vagy testnedveit fogyasztják A paraziták táplálkozásuk közben kisebb - nagyobb sebeket okozhatnak egyes belső szervekben. Egyes külsőélősködők nem csupán azzal károsítják a gazdaállatot, hogy vért szívnak hanem azzal, hogy közben különféle élősködőket / vírusokat vagy babeziákat / juttatnak az egészséges állatba. A paraziták elleni sikeres harc a megfelelő megelőzés és a rendszeres ellenőrzés. A védekezés fontos feltétele a parazitás állat kezelés, a kifutók rendszeres takarítása, fertőtlenítése, az ebek székletének vizsgálata, a bolhák, rühatkák, és kullancsok irtása.

 Belső paraziták által okozott betegségek:

 • Orsóférgesség

 • Ostorférgesség

 • Kampós- vagy horgasfejű férgesség

 • Trichinellosis

 • Galandférgesség

 • Strongyloidosis

 • Spirocercosis

 • Dirofilariosis

 • Coccidiosis

 • Babeziósis 

 

Külső paraziták okozta betegségek:

 • Bolhásság

 • Rühösség

 • Szőrtüszőatkásság

 • Kullancscsípés

 • Légycsípés

 • Szúnyogcsípés 

 

                                         Szívmasszázs

Amennyiben az eszméletlen és nem lélegző állat szívhangját nem halljuk és nem is érezzük a pulzusát sem akkor próbálkozhatunk szívmasszázzsal. Először a szívműködés szűnik meg majd leáll a légzés is. Éppen ezért a szívmasszázst a mesterséges lélegeztetéssel kombinálva kell alkalmazni. Fektessük a kutyát a jobb oldalára. Tegyük kezünket a szív tájékára, és hirtelen, erősen nyomjuk meg a mellkasát, de ne túl durván, nehogy a bordákat eltörjük. Az is igaz, hogy ha netán megsértjük a mellkast, az sem túlságosan nagy baj: a keringés megindítása mindennél fontosabb! Ezután szüntessük meg a nyomást, majd ismét nyomjuk össze az állat oldalát a szívtájékon. Ezt a műveletet percenként körülbelül 70-szer ismételjük meg. Fáradozásunkat akkor koronázza siker, ha előbb-utóbb érezzük az állat pulzusát. Mialatt a szívműködés megindításával próbálkozunk, igyekezzünk a kutyát kórházba szállítani. Soha ne számítsunk arra, hogy barátunk szakember segítsége nélkül is visszanyerheti eszméletét! 

 

 

 


www.pestikutyakozmetika.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!